Jak wyglądają święta wielkanocne na Kaszubach?
Wielkanoc obchodzona na Kaszubach to jeden z najpiękniejszych momentów w roku. Jest to czas pełen radości, tradycji przekazywanych z pokolenia na pokolenie i rodzinnych spotkań. Pomimo że obchody tych świąt mają sporo wspólnego ze zwyczajami znanymi z innych części naszego kraju, to w tym regionie po dziś dzień żywe są unikalne obrzędy, które sprawiają, że ten okres jest wyjątkowy. Wiele z nich wywodzi się z dawnych wierzeń i obyczajów ludowych, które splatają się z chrześcijańską symboliką. Co warto wiedzieć na ich temat?

Przygotowania do Wielkanocy na Kaszubach
Przygotowania do Wielkanocy rozpoczynają się już na długo przed świętami. Jak w całej Polsce, mieszkańcy Kaszub dbają o gruntowne porządki w domach, symbolizujące oczyszczenie i przygotowanie na zbliżające się święta. Szczególną uwagę zwraca się również na kuchnię, w której już na kilka dni przed tym niezwykłym okresem zaczynają powstawać tradycyjne potrawy, uatrakcyjniające rodzinne spędzanie czasu.
Ważnym elementem przygotowań są z pewnością także dekoracje. Szczególnie popularne są tutaj ręcznie robione kaszubskie pisanki, które tradycyjnie barwi się na jeden kolor. Niekiedy jednak ozdabiane są również wzorami inspirowanymi regionalną sztuką ludową. W domach pojawiają się ponadto bukszpanowe gałązki, bazie oraz własnoręcznie wykonane palmy wielkanocne, które wcześniej, w Niedzielę Palmową, były święcone w kościołach.
Kaszubskie tradycyjne są bardzo mocno związane z religijnością, a kościół odgrywa istotną rolę w obchodach świąt wielkanocnych. Przygotowania to zatem także duchowe oczyszczenie. Wierni chętnie uczestniczą w nabożeństwach. Szczególnie ważna jest również spowiedź, a także udział w wielkopostnych rekolekcjach.
Wielkanoc na Kaszubach i najpopularniejsze tradycje
Kaszubskie tradycje Wielkanocne nie straciły na znaczeniu pomimo upływu lat. Wiele z nich koncentruje się wokół Wielkiego Tygodnia, a zwłaszcza na obchodach Wielkiej Soboty, Niedzieli Wielkanocnej i Poniedziałku Wielkanocnego. Świąteczne śniadanie spędzone w rodzinnym gronie, zielony dyngus, wspólne święcenie pokarmów czy pisanki to tylko niektóre obrzędy i zwyczaje, które są kultywowane w wielu domach po dziś dzień.
Sobota Wielkanocna
Wielka Sobota to przede wszystkim dzień święcenia pokarmów, który na Kaszubach ma szczególny charakter. Koszyczki wielkanocne są starannie przygotowywane i często znajdują się w nich specyficzne dla regionu wypieki. Wzorowy koszyczek powinien zawierać m.in.:
- Jajka – oznaczające odradzające się życie.
- Kaszubski chleb żytni – symbolizujący ciało Chrystusa.
- Słodkie mazurki zdobione kaszubskimi motywami – oznaczające doskonałość i umiejętności.
- Chrzan – ludowy symbol siły i fizycznej krzepy.
- Wędlinę – oznaczającą płodność i dostatek.
Wielka Sobota to również czas, kiedy wierni rozpalają i święcą nowy ogień, a na podpałkę używają drewna cierni. Jest to jeden z najważniejszych rytuałów, który urozmaica obchody świąt wielkanocnych, a który kultywowany jest również na Kaszubach.
Niedziela Wielkanocna
Niedziela Wielkanocna na Kaszubach rozpoczyna się uroczystą rezurekcją, a więc poranną mszą z procesją, w trakcie której ogłaszane jest Zmartwychwstanie Chrystusa. Po powrocie z kościoła cała rodzina zasiada do świątecznego śniadania wielkanocnego, które zaczyna się od dzielenia się święconką i składania sobie wzajemnych życzeń. Po śniadaniu dzieci mogą natomiast liczyć na wyjątkową atrakcję, a więc poszukiwanie prezentów wielkanocnych.
Poniedziałek Wielkanocny
Lany Poniedziałek, a więc Śmigus-Dyngus, na Kaszubach ma bardzo żywiołowy charakter. Oprócz tradycyjnego polewania wodą zachował się tutaj zwyczaj chodzenia po domach w przebraniach i śpiewania pieśni wielkanocnych, za co gospodarze częstują przybyszów jedzeniem lub drobnymi datkami. Niektóre wsie kultywują ponadto zwyczaj „dyngowania”, czyli odwiedzania sąsiadów i znajomych z symbolicznymi gałązkami jałowca, którymi delikatnie uderza się o nogi. Ma to przynieść szczęście i zdrowie na cały rok.
Tradycyjne potrawy wielkanocne spożywane na Kaszubach
Kaszubska kuchnia wielkanocna łączy w sobie klasyczne polskie smaki z regionalnymi specjałami. Na stołach oczywiście królują jajka w różnych postaciach. Mogą być faszerowane, podawane w sałatkach lub jako składnik past. Bez wątpienia jednak muszą pojawić się na świątecznym śniadaniu, ponieważ oznaczają triumf życia nad śmiercią.
Ważnym elementem świątecznego menu jest także szynka wędzona, podawana przeważnie z chrzanem i domowym chlebem. W wielu domach nie może ponadto zabraknąć kaszubskiej kiszki ziemniaczanej, a także różnych rodzajów śledzi – w śmietanie, z cebulą lub po kaszubsku z pomidorami. Popularna jest również zupa brzadowa, a więc ta wykonana z suszonych owoców, podawana na słodko.
Tradycyjne potrawy wielkanocne na Kaszubach to także szeroko pojęte sękacze, mazurki i drożdżowe baby, a także popularne „mrowisko”, czyli deser z cienkich faworkowych ciastek oblewanych miodem.

Czy warto spędzić Wielkanoc na Kaszubach?
Spędzenie Wielkanocy na Kaszubach to świetna decyzja. Święta w tym regionie to wyjątkowe tradycje i pyszne jedzenie, a przy tym możliwość wyciszenia się, malowniczej scenerii. W regionie napotkać można piękne krajobrazy, które wiosną nabierają wyjątkowego uroku. Jeśli zatem interesują nas święta w otoczeniu jezior i lasów, to Kaszuby będą doskonałą destynacją.
Planują Państwo spędzić święta na Kaszubach? Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą Wielkanocną!
Święta spędzone w tym regionie to także idealna okazja do lepszego poznania lokalnej kultury i zwyczajów, które są żywe i pielęgnowane przez mieszkańców. Jest to doskonały wybór zarówno dla rodzin, które chcą przeżyć tradycyjną Wielkanoc, jak i dla osób szukających odpoczynku od miejskiego zgiełku. Obrzędy i zwyczaje kaszubskie są na tyle wyjątkowe, że z pewnością przypadną do gustu każdemu.
Podsumowanie
Wielkanoc na Kaszubach to czas pełen pięknych zwyczajów i rodzinnej atmosfery. Przygotowania obejmują przede wszystkim gruntowne porządki i dekorowanie domów. Same święta zaś, to okres pełen radosnych obrzędów. Rozpoczyna się od święcenia pokarmów i uroczystego śniadania wielkanocnego, a kończy na lanym poniedziałku, będącym dniem zabawy, który idealnie zwieńczy pobyt świąteczny na Kaszubach.